Türkiye ve Endonezya’nın hedefi 10 milyar dolar! 5 alanda yeni işbirliği

Türkiye ve Endonezya, Ticaret Hacimini Artırmak İçin İşbirliğini Güçlendirecek

Türkiye ile Endonezya, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için başta savunma sanayisi olmak üzere, enerji, müteahhitlik, sağlık ve tarım sektörlerinde işbirliğini güçlendirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayında Endonezya’ya yapmış olduğu ziyaret, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’nun da son ziyaretiyle yeni işbirliği fırsatlarına kapı araladı. Özellikle savunma sanayisi alanında artan ilişkilerin, yakın zamanda güçlenmesi planlanıyor.

Endonezya ve Türkiye iş insanlarının bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek için çaba gösterdikleri öğrenildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Nuri Doğan Karadeniz, ticari ilişkilerin 3 milyar dolara yaklaştığını ve bu rakamın 10 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti.

Karadeniz, Endonezya’nın Asya-Pasifik bölgesinde öncü bir ülke olduğunu ve iki ülke arasında ticaretin artmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Endonezya’daki bilinirliğinin artması gerektiğini ifade etti.

Savunma Sanayisi Önemli Bir İşbirliği Alanı

Karadeniz, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto’nun ziyareti sırasında Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile görüşmelerden olumlu sonuçlar alındığını aktardı. Söz konusu görüşmelerde, savunma sanayisinin öne çıktığını ve Endonezya ile öncelikli bir iş birliği alanı olduğunu belirtti.

Savunma sanayisinin yanı sıra tarım, müteahhitlik ve enerji gibi sektörlerde de işbirliği fırsatlarının bulunduğunu vurgulayan Karadeniz, Türk şirketlerinin Endonezya’nın enerji ihtiyacına katkı sağlayabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye’nin tarım ve turizm sektörlerindeki deneyimlerini Endonezya ile paylaşarak işbirliğini güçlendirebileceğini ifade etti.

DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Karadeniz, Endonezya’nın Türk savunma sanayisinden etkilendiğini ve iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğini belirtti.

İki Ülke Arasındaki Ticaret Potansiyeli

Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anindya Novian Bakrie, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerekliliğine değinerek, savunma sanayisinin işbirliği için iyi bir başlangıç noktası olabileceğini söyledi. Bakrie, Endonezya’nın Türk savunma sanayisini beğenmesiyle birlikte, savunma sektöründeki ticaret hacminin artması gerektiğini ifade etti.

Bakrie, Endonezya’nın palm yağı, çelik ve diğer ürünleri ihraç ettiğini ve Türk şirketlerini bu sektörlerde yatırım yapmaya davet etti. Aynı zamanda sağlık sektörünün de iki ülke için önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye’den sağlık sektöründe cihazlar ithal edilmesinin ticareti artırabileceğini dile getirdi.

Endonezya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin, özellikle savunma ve enerji sektörlerinde büyüme potansiyeli taşıdığını ve iki ülkenin birlikte çok iyi çalışabileceğini söyleyen Bakrie, jeotermal işbirlikleri gibi alanlarda ortak çalışmaların her iki ülke için de faydalı olacağını belirtti.

Related Posts

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Küresel piyasalar karışık seyir izliyor; ABD-Çin görüşmesine odaklanıldı

Küresel piyasalar karışık seyir izliyor; ABD-Çin görüşmesine odaklanıldı

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir