Rusya’da “dijital gulag” dönemi: WhatsApp yerine devlet uygulaması “Max” geliyor

Rusya Dijital Platformlara Yönelik Kontrol Politikalarını Güçlendiriyor

Rusya, yabancı kökenli dijital platformlara yönelik kontrol politikalarını sıkılaştırıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı yeni kararname ile yerli mesajlaşma ve çoklu hizmet uygulaması “Max”e verilen destek artırılıyor. 1 Eylül 2025’ten itibaren ülkede satılan tüm yeni dijital cihazlarda “Max” uygulaması önyüklü olarak gelecek.

Max Uygulaması Öne Çıkıyor

“Max”, VK grubu (VKontakte) tarafından geliştirilen ve Mart 2025’te test edilmeye başlanan bir süper uygulamadır. Kullanıcılara mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, sosyal medya, çevrim içi ödeme ve kamu hizmetleri gibi birçok işlev sunmaktadır. Kremlim, uygulamayı Çin’in WeChat’ine benzer bir dijital ekosistem olarak tanımlamaktadır.

“Dijital Gulag” Endişesi

Ancak uzmanlar ve muhalifler, “Max” uygulamasının kişisel verilerin devlet tarafından izlenmesine olanak sağlayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Uygulamanın kullanıcıların mikrofon, kamera, konum, dosya ve mali verilerine erişebileceği iddia ediliyor. Gazeteci Andrey Okun, uygulamayı “dijital gulag” olarak adlandırdı.

Rusya Parlamentosu Bilgi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Gorelkin, WhatsApp’ı “ulusal güvenliğe tehdit” olarak nitelendirerek, yerli alternatiflere geçilmesi gerektiğini savundu.

Yeni düzenlemeler kapsamında, Facebook ve Instagram gibi Meta’ya ait platformlar “aşırılıkçı” olarak sınıflandırıldı ve erişime kapatıldı. Rusya kökenli olan Telegram ise şu anda bu kısıtlamalardan muaf tutulmaktadır.

Rusya’nın dijital dönüşüm hamlesi, jeopolitik gerilimler bağlamında teknolojik egemenliği güçlendirmeyi hedefleyen bir strateji olarak görülmektedir. Yeni düzenlemeler, hem kullanıcı davranışlarını yönlendirmeyi hem de devletin dijital alandaki denetimini sağlamlaştırmayı amaçlamaktadır.

Related Posts

Tahran Su Kriziyle Yüz Yüze

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tahran’daki su azlığının endişe verici olduğunu belirtti.

Engeline Rağmen Çaycılığa Devam Ediyor

Şahin Çakır, kazasında bacağını kaybetmesine rağmen kahvehanesinde çalışmaya devam ediyor.

Ndao: Türk Futbolu Bana Çok Şey Katıyor

Konyasporlu Alassane Ndao, Türk futbolundaki deneyimlerini sahaya yansıtmak istediğini söyledi.

Yurt dışında üniversite kazandılar, vize randevusu bulamadılar

Avrupa’daki ülkelerden vize almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Uzayan vize sürecinden dolayı birçok öğrenci eğitim dönemine yetişememe endişesi yaşıyor.

Bahçeli istedi, Ali Kınık besteledi! Sürece özel şarkı

Terörsüz Türkiye sürecinin mimarlarından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talebi üzerine, sanatçı Ali Kınık tarafından sürece özel “Kardeşlik Türküsü” bestelendi.

Puanları yetse bile, o bölümü okuyamayacaklar

YÖK, şubat ayında aldığı karar ile başarı sıralaması 100 binin üzerinde olan öğrencilerin hukuk fakültesine girişini yasakladı. Sınav döneminde alınan karar, birçok öğrencinin mağduriyet yaşamasına neden olurken, özellikle vakıf üniversitelerinde hukuk sıralarının boş kalmasına neden olacak.