Rahip Brunson krizi gibi: 19 Mart operasyonları sonrası yatırımcılar Türkiye’den çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri gelmeye başladığını belirtti. Ancak neden yabancıların Türkiye’yi terk ettiğine dair açıklamada bulunmadı. Bakan Şimşek’in üzerinde durmadığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerinde görülmeye başladı.

Yerli Sermaye Kaçışı Artıyor

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, operasyonlar sonrasında yerli sermaye ve sıcak para çıkışlarının yabancı sıcak paradan daha fazla olduğu dikkat çekici bir gelişme oldu. TÜSİAD Başkanlarına yönelik soruşturmalar, şirketlerin mal varlıklarına el konulması ve yönetimlerine kayyum atanması, yerli sermayeyi ürküterek döviz varlıklarında büyük çıkışlara neden oldu.

Rahip Brunson Krizi ve 19 Mart Operasyonları

Verilere göre, Ocak ve Şubat aylarında başlayan çıkış trendi Mart ayında hızla artarak devam etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırımlar uygulama kararı almasının ardındaki Rahip Andrew Brunson krizi, yerli sermayenin hızla yurtdışına çıkmasına neden oldu. Yerli yatırımcılar ve sermayedarlar, sadece bir ayda 10 milyar 170 milyon doları yurtdışına transfer etti.

Merkez Bankası’nın açıkladığı son veriler, 19 Mart operasyonlarının yerli yatırım sermayesi ve sıcak para çıkışında büyük hasara yol açtığını gösteriyor.

Yabancı Gelmeyi Durduramıyor, Yerliler Gidiyor

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yurt dışındaki çabalarına rağmen yerli sermayenin hızla çıkması, yabancı yatırım sermayesinin durdurulamadığını gösteriyor. Yerli yatırım sermayesi, siyasi gerilimlerden ve yargı operasyonlarından etkilenerek yurtdışına yönelme eğilimi gösteriyor.

BYD Örneği

Ülkemize yönelik büyük yatırımlardan biri olan Çinli BYD’nin Türkiye yerine Macaristan’da fabrika kurma kararı, ülkemizin yabancı sermaye için cazibesini azalttığını gösteren önemli bir örnek. Devletin sağladığı teşviklere rağmen, yerli sermayenin yurtdışına akışı ve yabancı yatırımların azalması, ülkedeki ekonomik belirsizliğin bir göstergesi.

Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikaların taşınması, reel sektördeki gerileme ve yatırımlardaki düşüş de ekonomik açıdan endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.

Özetle, Türkiye’den çıkış yapan yabancı ve yerli sermaye miktarındaki artış, ülkenin ekonomik geleceği adına bir uyarı niteliği taşıyor. Siyasi operasyonların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin önümüzdeki dönemde daha fazla hissedilmesi bekleniyor.

max_token=185

Related Posts

3 milyon TL’yi bankaya koyan 32 günde ne kadar kazandı?

Merkez Bankası’nın politika faizini artırması ve dövizden TL’ye dönüşü teşvik eden adımlar, yatırımcıyı altın ve döviz yerine tekrar TL mevduata yönlendirdi. Mevduat faiz oranları son 4 ayın zirvesine çıktı. Özellikle 1 ay (32 gün) TL mevduat …

Şarj derdi bitiyor mu? Mercedes’ten elektrikli araçlara 15.000 km ekstra menzil sağlayan Güneş boyası

Teknolojinin geliştiği doğru, ancak kullanıcılar her geçen gün daha da talepkar hale geliyor. Bu da bugün birçok insan için on dakika ekstra şarj etmenin bile karşılayamayacakları bir lüks olduğu anlamına geliyor. İşte bu nedenle Mercedes, önceki …

İşçiler grev kararı alınca 110 seferini iptal etti

Finlandiya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Finnair, Finlandiya Havacılık Sendikası’nın (IAU) grev kararı nedeniyle 110 seferini iptal ettiğini duyurdu. Kamu yayıncısı YLE’nin haberine göre, grevden yaklaşık 14 bin yolcu olumsuz etkilenecek.

Kredi notu şoku küresel piyasaları sarstı: Dolar düştü Wall Street ve Asya borsaları geriledi

Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi ve ticaret politikalarında artan belirsizlik, Wall Street vadeli işlemlerinden Asya borsalarına kadar küresel piyasalarda satış dalgası yarattı. Dolar zayıflarken, borsalarda gerileme görüldü.

Bakan Yumaklı açıkladı! Korunan alanları 4 ayda yaklaşık 13 milyon kişi ziyaret etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü bünyesindeki korunan alanları 2025’in ilk 4 ayında 12 milyon 850 bin 678 kişinin ziyaret ettiğini belirterek, bu dönemde en fazla ilgi gören korunan alanın 5 milyon 54 bin 586 ziyaretçiyle Marmaris Milli Parkı olduğunu bildirdi.

Erdoğan’ın kurdurduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde skandal görüntü: SporFest etkinliği, provokatörlerin saldırısına uğradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Gülhane yerleşkesinde düzenlenen spor festivalinde, bazı provokatörler ‘eğlence’ adı altında ‘Zıplamayan Tayyip’çi’ sloganları attı.