Milli İstihbarat Teşkilatı, Bolşevik siyasetçi Lev Troçki'nin Büyükada'da sürgün hayatı yaşadığı sırada Sovyetler Birliği İstihbaratı tarafından izlenmesine ilişkin raporu paylaştı.
“`html
MİT’ten Yayımlanan Yeni Belge: Troçki’nin Sürgün Yılları İzleniyordu
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) resmi web sayfasında bulunan “Özel Koleksiyon” bölümünde, “belgeler” kısmına yeni bir istihbarat raporu eklendi. Bu rapor, Bolşevik lider Lev Troçki’nin 1929-1933 yılları arasında İstanbul’un Büyükada bölgesinde geçirdiği sürgün döneminde Sovyetler Birliği İstihbaratı tarafından nasıl takip edildiğini ortaya koyuyor. Belge, İstanbul Bölge Amiri Aziz Hüdai Bey imzasıyla üretilmiş.
16 Ocak 1932 tarihinde kaleme alınan raporda, Troçki’nin etrafındaki hareketlilik detaylı bir şekilde aktarılıyor. Raporun önemli bölümlerinden biri şöyle diyor:
“Ermenice tercümanımız, Troçki’ye karşı tavır almak amacıyla harekete geçmiştir. Tercümanımız, aynı zamanda G.P.U. ajanı olarak bilinen Davranof ile irtibat kurmuştur. Davranof, ilk talimatında ‘Troçki’yi dikkatlice izlemek istiyoruz. Yanında kimin bulunduğu, nerelere gittiği, kimlerle görüştüğü ve evinde ne tür işlerle zaman geçirdiğine dair detaylı bilgiye ihtiyaç var’ demiştir.” Yayınlanan rapor, Troçki’yi takip etmesi için ajanlarımızın kabul ettikleri görevlerin yanı sıra, Davranof’un talimatlarını da içeriyor.
1/23
2/23
Davranof, görevini kolaylaştırmak amacıyla şu bilgileri de eklemiştir: “Eğer iz sürede zorluk yaşarsan, Troçki ile birlikte olduğu dönemde yanındaki polis Salih Efendi ile bağlantı kurabilirsin. Bu kişi, bilgi paylaşımında bulunan biri olarak seni destekleyecektir. Çalışmaların değerine göre sana ve yardımcına ödeme yapılacaktır. Ayrıca, önümüzdeki günlerde İngiltere’den Troçki ile görüşmek üzere birisi gelecektir. Onun kim olduğunu ve neden geldiğini öğrenmek önemli olacaktır.”
Raporun ilerleyen bölümlerinde, Davranof’un belirttiği bilgiler de mevcut. MAH personeli raporda, “Troçki’nin yanında sürekli bulunan polis Salih Efendi, Kadıköy yönüne gelmemiştir. İngiltere’den geldiği belirtilen kişi Osias Rosenzweig’dir. Ayrıca, Raymond Mouliniere adlı bir Fransız da İstanbul’a gelmiştir. Her ikisi Troçki’nin evinde konaklamakta, ancak neden geldikleri henüz netleşmemiştir” şeklinde bilgi veriyor.
Sonuç olarak, Davranof’a aktarılacak bilgiler, Troçki’ye dair daha fazla veri elde etmemizi sağlayacak. Bu sayede yeni bir istihbarat ağı kurma şansımız artacaktır. Rapor, tarihi olayların nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçları sunuyor.
More Stories
Mansur Yavaş’tan dikkat çeken ‘sahte diploma’ açıklaması
İçine taş sıkıştırılarak atılan kartopu, tramvayın camını kırdı: Belediyeden sitem dolu paylaşım
İstanbul bu gece donacak! Kar kalınlığı 40 cm’yi bulacak