İspanyol Şef Kitap Kokusundan Tatlı Yaptı
Yazar: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Kitap kokusu insanlar için huzur verici bir etkiye sahip olabilir. Özellikle eski kitapların kokusu, birçok kişiyi büyüler. Ünlü pasta şefi Jordi Roca, İspanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranı El Celler de Can Roca’da çalışarak dünyada bir ilke imza attı. Roca, kitap kokusunu yenilebilir bir lezzete dönüştürerek eski bir kitabın sayfalarından ‘kitap kokulu puding’ hazırladı.

İlgi Çeken Bir Tatlı Yaratıldı
TikTok’ta viral olan bir videoyla tanınan Şef Jordi Roca, İspanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranı El Celler de Can Roca’da pasta şefi olarak görev yapıyor. Kitap severler için özel bir lezzet deneyimi sunan bu tatlı, Roca’nın yaratıcılığıyla ortaya çıktı. Parfüm yerine kitap kokusunu bir tatlıya dönüştürmek isteyen Roca, bir eski kitabın büyülü kokusundan ilham alarak ‘eski bir kitabın kokusunu yakalayacağız diyerek harekete geçti.
Roca, kütüphanede vakit geçirdikten sonra eski bir kitabın kokusunu kullanarak kitaba özgü bir yağ elde etti. Kitabın sayfalarını tereyağı sürdükten sonra ıslatan Roca, daha sonra bu yaprakları özel bir karışımla yoğurarak kitap kokulu bir yağ elde etti. Alkol buharlaştıktan sonra geriye sadece kitap kokusu kaldı.

2014 yılında ‘Dünyanın En İyi Pastacısı’ seçilen İspanyol şef, bu yöntemi kullanarak çiçek yapraklarından yağ elde etme yöntemi olan enfleurage yöntemini uyguladı. Bu yöntem sayesinde gastronomi dünyasında da yeni bir soluk getirdi.
Kitap Kokulu Puding İlgi Odağı Oldu
Hazırladığı kitap kokulu yağı puding tarifinde kullanan ünlü şef, bu özel pudingi eski kitap yapraklarıyla süsleyerek sunuyor. 1400 lira (360 dolar) fiyatla satışa sunulan bu tatlı, deneyenleri büyüledi ve sosyal medyada büyük ilgi gördü. Roca’nın yaratıcılığı ve ustalığı, milyonlarca kişinin dikkatini çekmeyi başardı.

Roca Kardeşler
Dünyanın en iyi pastacısı unvanına sahip olan Jordi Roca, kitap kokulu pudingiyle dikkatleri üzerine çekti. Daha önce de benzersiz tatlar yaratan Roca, enfleurage tekniğini uygulayarak farklı lezzetler sunmuştu. Geçmişte koyun yününden şekerleme yapmıştı.
İzmir’de Bir Restoran Açmak İsterdik
İspanyol şef Jordi Roca, cesur ve yaratıcı tarzıyla tanınmaktadır. Joan, Joseph ve Jordi Roca kardeşler, İspanya’nın Girona şehrinde El Celler de Can Roca restoranını birlikte işletiyor ve başarılı projelere imza atıyorlar. Büyükbabaları ve anne babaları, İspanya’da tanınmış isimler arasında yer alıyormuş.
Roca kardeşler, Türkiye’yi ziyaret ederek Anadolu mutfağını deneyimleme fırsatı bulmuşlardı. 2018 yılında yaptıkları bir röportajda, Türkiye’de bir restoran açacak olsalar tercihlerinin İzmir olduğunu belirtmişlerdi.
More Stories
İmamoğlu: Cezaevindeki odamdan izleyeceğim
Rüyada Aç Kalmak
Afrika’nın “kölelik tazminatı” talebi Batı’yı ikiye böldü! Yüzyıllık hesaplaşma Batı’nın duvarına çarptı!”