Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Sağlık Alanında Özelleştirme ve Kiralama Artarken Kamu Hastaneleri Çürümeye Terk Ediliyor

AKP iktidarı döneminde sağlık alanında özelleştirme ve kiralama uygulamaları hızla artıyor. Ancak kamu hastaneleri ve sağlık tesisleri çürümeye terk edilirken, bakanlık ve bağlı kurumlar yüksek kira bedelleri ödüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2014-2024 döneminde sadece kira için 113 milyon TL’ye yakın ödeme yapıyor.

Sağlık Emekçisi Kubilay Yalçınkaya Değerlendirmelerde Bulundu

Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ile TİTCK’nin faaliyet raporları ve performans programlarından elde edilen verilere dayanarak, “ASM’lerden hastanelere, hastanelerden bakanlık binalarına sağlık kiralık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Yüksek Kiralar Ödeniyor

Yalçınkaya, TİTCK’nin 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken şu anda Çankaya’da lüks kiralık bir binada bulunduğunu ve 2024 yılında kurumun kira harcamasının yüzde 63 artışla 31 milyon TL’yi aştığını belirtiyor. Aylık ortalama kira harcamasının ise 2,6 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.

Yalçınkaya, “Bu rakam, bakanlığın 2024’te kanserle mücadeleye ayırdığı 37 milyon TL’ye neredeyse eşit; aşılama için harcanan 6,6 milyon TL’nin ise çok üstünde” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Ankara’da atıl durumda bekleyen birçok kamu binasının olduğunu da vurguluyor.

“Kira Harcamaları Yandaşlara Aktarılıyor”

Sağlık emekçisinin açıklamalarına göre, kamu bütçesinden milyonlarca liralık kira ödemeleri yapılırken, bu kaynakların yandaş mülk sahiplerine denetimsiz bir şekilde aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca Sayıştay raporlarının dahi dikkate alınmadığı ifade ediliyor.

“Topluma Karşı Büyük Bir Kötülük”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP iktidara geldiği günden beri sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve kamusal hizmet yerine büyük şirketlere kaynak aktarıldığını belirtiyor. Karakoç, şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleriyle bütçeyi yorduğunu söyleyerek, “Sadece 2025 bütçesinde bu hastanelere 105 milyar TL ayrılmış” diyor.

Karakoç, Ankara’daki Eskişehir yolu boyunca birçok kamu kurumunun büyük şirketlerin binalarında kiracı olduğunu hatırlatarak, “Bunlar topluma karşı yapılan büyük kötülüklerdir” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!