İzmir grevi ve bilmediklerimiz: Grev nedir? Lokavt hak mıdır?

Türkiye’de Grev ve Lokavt Uygulamaları

Türkiye’de grev ve lokavt uygulamaları, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Bu uygulamalar genellikle toplu iş sözleşmelerinde yaşanan uyuşmazlıklar sonrasında gündeme gelmektedir.

GREV NEDİR?

Grev, işçilerin topluca iş bırakarak işyerinde faaliyetleri aksatması veya durdurmasıdır. Grev kararı, toplu iş sözleşmesi sürecinde taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığında alınmaktadır. Kanuni grev olabilmesi için belirli şartlara uyulması gerekmektedir.

Kanuni grev şartları şunlardır:

  • Toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığı tutanağı düzenlenmiş olmalıdır.
  • Tutanağın işverene tebliğinden en az 6 iş günü sonra grev kararı alınabilir.
  • Grev kararı, tebliğden sonraki 6 iş günü içinde ilan edilmelidir; aksi takdirde geçersiz hale gelir.

Bu koşullar sağlanmadan alınan grev kararları da mevcuttur ve bunlar kanun dışı grevler olarak adlandırılır.

  • Siyasi amaçlı grevler,
  • Genel grev (tüm iş kollarını kapsayan),
  • Dayanışma grevi gibi kanun dışı grev türleri bulunmaktadır.

İşverenin grev karşısındaki en önemli silahı ise lokavt olarak adlandırılmaktadır. Lokavt da belirli kurallara uygun olarak ve kanuni yollarla uygulanabilir.

GREV VE LOKAVTIN ENGELLENDİĞİ DURUMLAR

Eğer grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği tehdit ediyorsa, Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenebilir. Anlaşmazlık halinde Yüksek Hakem Kurulu’na başvurulmaktadır.

İZMİR GREVİ

İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde yaklaşık 23 bin işçi greve gitmiştir. Grev, toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığından kaynaklanmakta olup işçilerin yasal bir talebi bulunmaktadır. Belediyenin grev sürecindeki tutumu sendikal haklar açısından incelenmelidir.

GREV KIRICILIĞI MI?

Belediyenin grev sürecinde çöp toplamaya devam etmesi, sendikalar tarafından “grev kırıcılığı” olarak nitelendirilmektedir. Yasalara aykırı olan bu durumlar özenle değerlendirilmelidir.

Grev ve lokavt, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü için kullanılan meşru araçlardır ancak yasal prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.

Related Posts

Fed yetkilisinden faiz indirimine yeşil ışık

ABD Merkez Bankası yöneticilerinden Christopher Waller, Fed’in faiz indirimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Waller, Fed’in gelecek ay faiz indirimine gidebileceğini belirtti.

Güney Kore Borsası’nda ek bütçe rüzgârı

Güney Kore borsası haftayı yükselişle kapattı. KOSPI endeksi yüzde 0,8 değer kazanarak 3.000 puan seviyesini aşarak son üç buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükselişte hükümetin açıkladığı ikinci ek bütçe planı etkili oldu. Toplam 22,2 …

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,31 düşüşle 9.310,65 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. SEKTÖR ENDEKSLERİNDE NE ÇOK …

Borsa günü nasıl tamamladı? Fed kararı ne getirecek? (17 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,43 puan azalırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,81, holding endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,27 ile inşaat, en …

Baykar ile Leonardo anlaşması İtalyan basınında geniş yankı buldu

Türkiye’nin önde gelen insansız hava araçları (İHA) üreticisi Baykar ile Avrupa’nın en büyük savunma firmalarından İtalyan Leonardo firması arasında dün 55. Paris Havacılık Fuarı’nda duyurulan ortak girişim “LBA Systems”, İtalyan basınında yer buldu.