Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

Okan Buruk isim verdi: Onu transfer etmeyi düşünmüyoruz

Okan Buruk, transfer süreci hakkında konuştu ve ismi Galatasaray ile anılan Ahmetcan Kaplan iddialarına yanıt verdi. Deneyimli hoca, “Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Elimizde Arda, Metehan gibi iki tane çok gerçekten ileriye dönük hizmet edebilecek oyuncular var. O bölgede bir takviye yaparsak, özellikle elimizdeki oyunculardan da çıkmamız gerekiyor.” dedi.

Fenomen Talu çifti mahkemede isyan etti: Çocuğumuzun oyuncaklarını bile sattık

Türkiye gündemine bomba gibi düşen dolandırıcılık olayında “Var Böyle Tipler” adlı sosyal medya kanalıyla tanınan Kıvanç ve eşi Beril Talu’nun ponzi sistemiyle onlarca kişinin paralarını alarak yurt dışına kaçtıkları iddia edilmişti. Birçok mağdurun, çifte parasını kaptırdığı belirlenen soruşturma kapsamında Gürcistan’dan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gelen çift gözaltına alındı, 5 Ocak 2024 günü tutuklanmıştı.

Kızıltepe’de Hırsızlık Kameralara Yansıdı

Kızıltepe’de bir şahıs iki evden 5 bin lira çaldı, olay güvenlik kameralarına kaydedildi.

Diyarbakır’da termometreler alev aldı

Türkiye’de etkisini gösteren sıcak hava dalgasıyla beraber Diyarbakır’da termometreler 46 dereceyi gösterdi.

Hesabına yanlışlıkla para yatan kişi parayı geri vermezse ne olur?

Başka bir kişinin hesabına yatırılan para harcandığında hukuki sorunlar doğurur. Hesabınıza yatan tutarı iade etmek istemediğinizde sebepsiz zenginleşme nedeniyle yargılanabilirsiniz.

Bursa’da katı atık depolama alanında yangın

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde, katı atık depolama alanında çıkan yangın kontrol altına alındı.