Karaköprü Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

AB, sığınma başvurusu reddedilmiş kişilerin geri gönderilmesi için ortak kurallar getiriyor

AB, sığınma başvurusu reddedilmiş kişilerin geri gönderilmesi için ortak kurallar getiriyor

AB, Sığınma Başvurusu Reddedilenleri Geri Göndermek İçin Ortak Avrupa İade Sistemi Üzerinde Çalışıyor

Avrupa Birliği (AB), sığınma başvurusu kabul edilmemiş kişilerin geri gönderilmesi için ortak kurallar getirmeye hazırlanıyor. AB Komisyonu, AB ülkelerinde bulunan ancak sığınma başvurusu reddedilmiş kişilerin menşe ülkelerine geri gönderilmesi için “Ortak Avrupa İade Sistemi” adı verilen yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.

Komisyonun açıklamasına göre, şu an AB genelinde bu kişilerin sadece yüzde 20’si geri gönderilebiliyor. Bu nedenle, AB Komisyonu, daha hızlı, daha basit ve daha etkili iade prosedürleri içeren bir yasa teklifi sunarak Birlik genelinde yeni kuralların hayata geçirilmesini hedefliyor.

Yeni kurallar, 27 üye ülkede mevcut geri gönderme sistemine alternatif olarak tek bir prosedürün uygulanmasını amaçlıyor. Artık bir ülkede verilen iade kararı, söz konusu kişinin diğer AB ülkeleri tarafından tanınmasına imkan tanıyacak.

Ayrıca, AB’de yasa dışı kalan kişilerin işbirliği yapmaması durumunda, başka bir ülkeye kaçması halinde, gönüllü geri dönüş için verilen son tarihte harekete geçmemesi veya güvenlik riski oluşturması durumunda geri dönüş zorunlu hale gelecek.

Gönüllü geri dönüşler, daha sıkı kuralların getirilmesi ve işbirliğinin teşvik edilmesiyle desteklenecek. Güvenlik riski oluşturanlar ise daha katı kurallara tabi tutulacak.

Üçüncü Ülkelerle Geri Dönüş Merkezleri

AB’nin teklifi, üçüncü ülkelerle geri dönüş merkezi anlaşmalarını da yasal zemine oturtacak. Buna göre, AB’de yasa dışı kalan ve kesin geri dönüş kararı verilen kişiler, üçüncü bir ülkeye ikili veya AB düzeyinde yapılan anlaşmalar doğrultusunda geri gönderilebilecek.

Bu tür anlaşmalar uluslararası insan hakları standartlarına saygı gösteren bir üçüncü ülke ile gerçekleştirilecek. Anlaşma, refakatsiz çocukları ve çocuklu aileleri kapsamayacak.

Ayrıca, geri dönüş kararının ardından geri kabul talebiyle izlenmesini sağlamak amacıyla ortak bir prosedür uygulanacak. Teklifin yasalaşması için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin onayı gerekmektedir.

İtalya’nın Arnavutluk’taki Göçmen Merkezleri

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında imzalanan anlaşma, Akdeniz’de kurtarılan reşit ve sağlıklı erkek düzensiz göçmenlerin Arnavutluk’ta kalmasını öngörmekteydi. Bu anlaşma, AB üyesi olmayan bir ülkeye düzensiz göçmen transfer edilmesine olanak sağlayan ilk anlaşmaydı.

Arnavutluk’taki merkezlerin, yılda 36 bin düzensiz göçmenin nakledilmesi amaçlanmış olup 2024 yılında faaliyete geçmiştir. Ancak insan hakları örgütleri, bu uygulamanın temel hak ihlallerine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuşlardı. (AA)