Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor
Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.
HANGİ ÜLKELERDE VAR?
ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.
‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’
“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.
Deniz Altında Dört Ay!
Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.
İLKİ 1954’TE İNDİ
Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.