1 milyar Dolar’a dalacağız

Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor

Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.

HANGİ ÜLKELERDE VAR?

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.

‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’

“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.

Deniz Altında Dört Ay!

Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.

İLKİ 1954’TE İNDİ

Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.

Related Posts

Alman Savunma Bakanı: ‘Rusya barış değil, zaman istiyor’

Almanya, Rusya’nın ateşkes görüşmelerini barış için değil zaman kazanmak için kullandığını savundu. Savunma Bakanı Pistorius’a göre Moskova, sahada saldırılarını sürdürürken masada yalnızca kendi şartlarını dayatıyor.

Mısır’da eğitim uçağı düştü: Tüm mürettebat öldü

Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Garib Abdulhafız, Hava Kuvvetleri’ne ait bir askeri eğitim uçağının düştüğünü bildirdi. TÜM MÜRETTEBAT HAYATINI KAYBETTİ Facebook hesabından düşen uçakla ilgili açıklama yapan Abdulhafız, uçağın eğitim esnasında teknik …

Gazze’de kan durmuyor: 53 bin 486 can kaybı!

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki işgalini kalıcı hale getirmek için aralıksız saldırılar düzenliyor. Sivilleri hiçe sayarak gece gündüz Gazze’ye bomba yağdırıyor, bu da can kaybı ve yaralı sayısını artırıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023 …

ABD’den Rusya-Ukrayna barış müzakerelerine ilişkin açıklama: Zamanımız yok

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hızlanması gerektiğine işaret ederek, “artık kaybedecek zamanlarının olmadığını” ifade etti.

Son Dakika… CHP’nin İstanbul mitinginin adresi belli oldu!

Son Dakika Haberi… CHP’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından her çarşamba düzenlediği mitinglerin yeni adresi “Pendik” oldu.

Yahya Sinvar’ın kardeşi, Hamas Lideri Muhammed Sinvar ölü bulundu

İsrail ordusu, geçen salı Hamas Lideri Muhammed Sinvar’ın öldürülmesi için Gazze’deki Avrupa Hastanesi’ni vurduğunu açıklamış ancak, operasyonun başarıya ulaşıp ulaşmadığına dair bir bilgi verilememişti. Söz konusu saldırının ardından Sinvar’ın …