Mutfakta yaptığınız bu hata zehirlenmeye neden olabilir!

Güvenli Gıda Tüketiminin Püf Noktaları

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolu, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemeleri hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlamaktan geçiyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgularken, ayrıca gıdaların mutlaka iyice pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Salmonella Pek Çok Enfeksiyona Yol Açıyor’

Doç. Dr. Özge Ünlü, günümüzde sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri olduğunu belirten Ünlü, bu bakterinin besin zehirlenmesinin yanı sıra sistemik enfeksiyonlara da sebep olabileceğini ifade etti.

‘İlk 8 ve 72 Saat İçerisinde Belirtiler Ortaya Çıkıyor’

Özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklığı zayıf bireylerde besin zehirlenmelerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemenin önemine dikkat çekti. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Az Pişen Tavuk Eti ve Salmonella

Yaz aylarında özellikle az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile yaygın salgınlara yol açabilen Salmonella bakterisinin, kırmızı ve beyaz etleri kontamine edebildiğini belirten Doç. Dr. Ünlü, aynı zamanda tavuk yumurtaları, çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar, meyve ve sebzelerin dahi Salmonella bakterisi ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu nedenle, gıda güvenliğinin öneminin altını çizdi.

Güvenilir Kaynaklardan Temin Edilmeli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek en önemli önlemlerden birinin, et ve sebzeleri güvenilir marketlerden temin etmek olduğunu söyleyen Ünlü, ellerin yeterince yıkanması ve gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların iyice yıkanmasının da önemine vurgu yaptı.

El Hijyeni Çok Önemli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, el hijyeninin önemine dikkat çekerek, bulaş zincirini kırmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması gerektiğini söyledi. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Bu belirtiler varsa migreniniz olabilir! İşte gözden kaçan 3 detay

Migren yüzünden sosyal yaşamınız kısıtlanıyorsa dikkat! Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Figen Şensoy, doğru tanı ve etkili tedaviyle migrenin nasıl kontrol altına alınabileceğini ve yaşam kalitesinin nasıl artırılabileceğini anlattı.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aktif mesane sendromu toplumda bir çok insanın yakındığı sağlık sorunların başında geliyor. Peki Aktif Mesane Sendromu Nedir, nasıl tedavi edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir